04-12-2015

Blackface

Nog 1 nachtje slapen en dan is het Sinterklaasavond, de avond waar zo veel kindjes naar uitkijken in Nederland. Helaas komt hiermee ook de zwarte pieten discussie weer op gang.

Roger Ross Williams heeft een CNN documentaire gemaakt over zwarte piet. Deze documentaire duurt 15 minuten en de titel Blackface verwijst naar de Amerikaanse theatervorm uit de 19e eeuw. Dit was een theatervorm waarmee blanken een stereotype neerzetten van de zwarten. Er zouden heftige reacties zijn gekomen uit het buitenland, over hoe wij dit feest vieren met zwarte pieten.
Verwijzing naar: http://nos.nl/artikel/2072286-pietendocumentaire-blackface-moet-ogen-openen.html

Allereerst moet ik aangeven dat ik echt heel erg moe word van deze discussie. Sinterklaas komt 1 x per jaar en 1x per jaar komt ook telkens deze discussie weer op gang. Ik heb de documentaire gekeken en heb geprobeerd deze zo neutraal mogelijk te bekijken. Zoals het gebracht wordt en met de plaatjes erbij, kan ik begrijpen dat een doelgroep zich aangesproken voelt. Maar waarom zou je je aangesproken voelen? Hoe ver gaat dit? Als we kijken naar hoeveel dingen niet meer zijn toegestaan, negerzoenen mogen geen negerzoenen meer heten, jodenkoeken geen jodenkoeken en hoe zit het met de blanke vla? Ik voel me echt niet aangesproken. Als ik zou willen zou ik kunnen denken dat blanke vla voor white power zou kunnen staan en dat ik hiermee word uitgemaakt voor iemand die discrimineert en zelf mensen iets zou kunnen aandoen. Maar ik wil zo niet denken en zo denk ik ook niet.
Kan men straks dan ook koffie niet meer zwart drinken? Dit zou immers gelinkt kunnen worden met de plantages en slavernij. Ik ben persoonlijk tegen discriminatie maar als je als persoon overal een loep op legt en inzoomt op details, is er altijd wel iets te vinden als men dat zou willen. Er valt altijd ergens iets uit te halen om over te discussiëren.

Ik vind dat je iedereen met respect moet behandelen. Als ik vanuit mezelf kijk naar het zwarte pieten verhaal kan ik hier niks verkeerds aan vinden. Het is een kinderfeest. Als men in Nederland dit aangeeft zou dit een argument zijn om ons achter te verschuilen om zwarte piet goed te keuren maar het is geen argument. Sinterklaas is echt een kinderfeest. Ikzelf heb nog nooit in mijn leven überhaupt een link gelegd met de slavernij. Ik heb nog nooit iemand die niet blank is, gelinkt met zwarte piet. Dit is nooit bij mij opgekomen. Ik heb zelf een zoontje van 5 jaar oud en die ziet het als een vrolijk persoon die zwart ziet door de roet. Dat kinderen niet verder nadenken is logisch, want er valt niks verder na te denken maar gewoon genieten. Maar wellicht denkt men nu dat ik zo denk omdat ik blank ben. We zullen nooit klaar zijn met deze discussie.

Ik ben het er mee eens, zwarte piet hoeft geen oorbellen in of rode lippenstift op maar laat hem gewoon zwart blijven door de roet. Van mij mogen dit ook een paar strepen zijn. Ik hoop dat iedereen zijn eigen weg hierin kan vinden. Ik hoop echt dat we normaal tegen elkaar kunnen doen, elkaar met respect kunnen behandelen en laat onze kinderen gewoon Sinterklaas vieren en laat vooral de volwassenen zich er niet mee bemoeien.

Kijk naar de wereld, kinderen zijn het slachtoffer door ruzies, gevechten en meningsverschillen van volwassenen. Als wij een voorbeeld moeten geven, hou je afzijdig en los je eigen issues op. Iedereen is gelijk. En laat het sinterklaasfeest op een ontspannen manier plaats vinden zodat de kinderen niks voelen van deze spanning. Er is al genoeg ellende op de wereld.

Fijne Sinterklaas

X Leentje

03-12-2015

Dusseldorf

Over een paar nachten is het Sinterklaas. Als deze goedheiligman is vertrokken, komt de andere man in zijn rode pak alweer aangevlogen. Kerstmis! Bijna elk jaar bezoek ik een kerstmarkt maar dit jaar lijkt het eruit te zien alsof ik deze ga missen.........

Een stad die ik jaren geleden voor het eerst heb bezocht, verliefd op ben geworden en van ben gaan houden, is Düsseldorf. Ik heb deze stad bezocht met vriendlief, moeders maar meerdere malen met vriendinnen. En laat deze stad nu net perfect zijn voor een meidenweekend weg.

Je kan er shoppen als de beste, in de lente genieten van een weissbier aan het water, bijzonder uit eten op hoogte, volop sushi eten, kerstmarkten bezoeken en nippen aan een glühwein en het heerlijke nachtleven induiken in de Alt-stadt.

Het enige minpuntje wat ik kan ontdekken is dat het centrum op zondag niet open is:
"Openingstijden winkels Düsseldorf
De algemene openingstijden van de winkels in Düsseldorf zijn als volgt:

Maandag 10.00 - 20.00
Dinsdag 10.00 - 20.00
Woensdag 10.00 - 20.00
Donderdag 10.00 - 20.00
Vrijdag 10.00 - 20.00
Zaterdag 10.00 - 20.00
Zondag gesloten

Koopavond Düsseldorf
Alle winkels in het centrum zijn van maandag t/m zaterdag tot 20.00 uur open. Er is één winkelcentrum, Bilker Arcaden, dat op vrijdag en zaterdag tot 21.30 uur open is. Veel supermarkten in Düsseldorf zijn overigens tot 22.00 uur open.

Koopzondag Düsseldorf
In Düsseldorf kennen ze geen koopzondagen zoals in Nederland. De meeste winkels zijn dan ook gesloten op zondag. Zelfs in de periode rond de kerst zijn de winkels vaak gesloten, dus let hier bij je stedentrip op!"

Ken je Düsseldorf nog niet of ben je er al lang niet meer geweest, boeken! Es wird bestimmt sehr gemuttlich und ich wunsche dir viel spass!

X Leentje